Werner Somers: “Ninove moet Vlaams blijven en moet een goed bestuurde stad worden”.
Werner Somers werd geboren te Ninove op 24 januari 1974 en groeide op in de Heghestraat te Aspelare als jongste in een gezin van drie. Werner woont al zijn hele leven in dit dorp, op de periode tussen 2002 en 2007 na, toen hij in de Edmond De Deynstraat te Ninove woonde. Met zijn echtgenote Ilse Van Lierde heeft hij een dochter van 20 jaar en twee zonen van respectievelijk 18 en 15 jaar. Nadat Werner het middelbaar onderwijs (Latijn-Wetenschappen) in het Ninoofse Sint-Aloysiuscollege voltooide, behaalde hij in 1996 met grote onderscheiding het diploma van licentiaat in de Germaanse filologie (Duits-Zweeds). Tijdens zijn studentenjaren in Gent was hij actief in de Nationalistische Studentenvereniging (NSV). Na een korte carrière in de logistiek bij een toeleveringsbedrijf van Volkswagen ging Werner in 1998 als universitair medewerker aan de slag bij de fractie van het Vlaams Blok/Vlaams Belang in de Kamer van volksvertegenwoordigers, waar hij zich specialiseerde in onder meer het asiel- en migratiebeleid. In 2000 werd hij voor het eerst gekozen als lid van de Ninoofse gemeenteraad, waar hij zich specialiseerde in ruimtelijke ordening. In 2006 en 2012 werd hij telkens herkozen.
In 2013 behaalde Werner – met lof – aan Open Universiteit Nederland een masterdiploma Nederlands recht. In oktober 2014 begon hij, na te zijn geslaagd voor een vergelijkend examen, te werken als jurist-vertaler bij het Hof van Justitie van de Europese Unie te Luxemburg, waar hij onder meer kwaliteitsadviseur van de Nederlandse vertaalafdeling was. Omdat hij tijdens de week meestal in Luxemburg vertoefde en er naar zijn mening onvoldoende tijd overbleef voor zijn functie als gemeenteraadslid, besloot hij in september 2016 ontslag te nemen uit de gemeenteraad. In 2020 doctoreerde Werner aan Open Universiteit Nederland met een proefschrift over de internationaalrechtelijke status van de Republiek China (Taiwan). Een handelseditie van dit proefschrift verscheen onder de titel De staat van Taiwan. Een volkenrechtelijke analyse. In 2023 behaalde hij aan de Vrije Universiteit Brussel met grootste onderscheiding ook nog een masterdiploma Belgisch recht. Datzelfde jaar verscheen bij Brill-Nijhoff The State of Taiwan. From International Law to Geopolitics, een standaardwerk over de kwestie Taiwan. Op 9 juni 2024 werd Werner van op de vierde plaats met 10.900 naamstemmen gekozen in de Kamer van volksvertegenwoordigers, waar hij onder meer deel uitmaakt van de commissie Grondwet. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober staat hij op de derde plaats op de lijst van Forza Ninove.
Waarom heb je gekozen voor de politiek?
Al op jonge leeftijd had ik grote belangstelling voor de politiek in het algemeen en het Vlaams-nationalisme in het bijzonder. Als middelbare scholier verslond ik alle boeken over de Vlaamse Beweging die ik te pakken kon krijgen. In 1994 vroeg Guy D’haeseleer mij of ik bij de gemeenteraadsverkiezingen op de Ninoofse lijst van het Vlaams Blok wilde staan. Ik vond het echter verstandiger om eerst mijn studies Germaanse filologie af te maken alvorens in de politiek te stappen. Bovendien overleed in deze periode mijn moeder aan kanker. Ik werd in 1995 wel lid van de partij en ben dat sindsdien onafgebroken gebleven. In 2000 aarzelde ik geen moment om bij de gemeenteraadsverkiezingen op te komen voor het Vlaams Blok. Ik werd meteen gekozen en werd zowel in 2006 als in 2012 herkozen.
Waarom Forza Ninove?
Forza Ninove nam in 2012 voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Hoewel ik aanvankelijk mijn twijfels had, is de keuze van Guy D’haeseleer om deze vernieuwingsoperatie door te voeren achteraf bezien juist gebleken. Forza Ninove is in onze stad de enige partij die voor de noodzakelijke verandering kan zorgen en orde op zaken kan stellen.
Wat loopt er fout in Ninove?
De vraag is bijna wat er niet mis loopt. Bij de politie geraak je voor bijna niets nog binnen zonder afspraak. ’s Avonds is er bovendien geen permanentie meer. De partijen die al jaren aan de macht zijn, ondernemen ook geen enkele poging om de verfransing en vervreemding van Ninove een halt toe te roepen. Het onderhoud van openbaar groen, voetwegen en begraafplaatsen is een regelrechte ramp. Tal van wegen zijn in zeer slechte staat. De deelgemeenten worden stiefmoederlijk behandeld. Of een bouwvergunning afgegeven of geweigerd wordt, hangt soms enkel af van wie de vergunning aanvraagt. Het huidige stadsbestuur heeft ook geen duidelijke en coherente visie over de economische ontwikkeling van Ninove.
Wat wil je veranderen in onze stad?
Ninove moet Vlaams blijven en moet een goed bestuurde stad worden, waar ondernemers alle kansen krijgen, alle burgers gelijk worden behandeld, zonder vriendjespolitiek, de veiligheid van iedereen wordt gewaarborgd en het openbaar domein met zorg wordt beheerd. Er moet een duidelijke visie worden ontwikkeld op waar het met de stad naartoe moet: Wat moeten we niet meer doen? Wat moeten we juist wel – of beter – doen? Waar willen we over zes jaar staan? Hoe willen we dat bereiken?
Welke bevoegdheden zou je willen indien Forza Ninove aan het bestuur deelneemt?
Ik hoop de kans te krijgen om orde op zaken te stellen op het gebied van ruimtelijke ordening. Andere beleidsdomeinen die mij nauw aan het hart liggen, zijn erfgoed, lokale economie, landbouw en wat zou kunnen worden omschreven als “Vlaamse aangelegenheden”.