Tania De Jonge sloot onnodig voedselkramen. Broodroof!

Het is u wellicht al opgevallen dat sinds 27 maart de kippen-, hamburger-, vis- of andere voedselkramen, met vaste standplaats, gesloten zijn in Ninove en haar deelgemeenten. Dus wie nog op zoek was naar een gebraden kipje, of een knapperige hamburger, was eraan voor de moeite.

Tania De Jonge, burgemeester van Ninove, besliste namelijk dat alle voedselkramen dicht moesten.

Toen deze uitbaters vaststelden dat de voedselkramen in de buurgemeenten Pamel, Herne, Pepingen, Gooik, Haaltert, enz.. … wel open bleven, rezen er natuurlijk vragen. Omwille van deze maatregel, die mevrouw De Jonge uitvaardigde, werd hun broodwinning namelijk volledig onterecht afgenomen.

Het ministerieel besluit van 23 maart 2020 stelt in artikel 1 § 4. : “de markten zijn verboden, behalve voedselkramen die onontbeerlijk zijn voor de voedselvoorziening in gebieden die geen commerciële voedselinfrastructuren hebben.”

Omdat de burgemeester tijdens de gemeenteraad over deze problematiek geen volledig antwoord kon geven, stelde Ilse Malfroot in de commissie ‘werk en economie’  van donderdag 30 april, de vraag aan minister Crevits.

Het antwoord van minister Crevits was hier heel duidelijk, zoals u live kon horen in de commissie.

De minister laat de vrije interpretatie van het ministerieel besluit over aan de lokale besturen, (dus het college van burgemeester en schepenen) die de situatie zelf moeten inschatten, naargelang het voedingsaanbod en zien of de social distancing – maatregelen kunnen nageleefd worden. Zo bevestigde de burgemeester van Waregem, vast lid in de commissie werk en economie, dat de voedselkramen, waaronder het kippenkraam, ook in Waregem nog open zijn. Ondanks het feit dat er daar ook andere voedingswinkels zijn. Een plaatselijke supermarkt is immers geen kippen- of hamburgerkraam. Bijgevolg is het dus logisch dat ze mogen blijven staan om de bevolking te voorzien van hun producten.

Forza Ninove vindt het dan ook ongehoord dat burgemeester De Jonge hier in Ninove onterecht de kippen-, hamburger- en andere voedselkramen sloot, hoewel het net in de buitenlucht is dat de social distancing -maatregelen het best kunnen worden nageleefd.

De oneerlijke concurrentie met andere grote ketens werd op die manier, in tijden van economische crisis, alleen maar versterkt. Het hamburgerkraam mag niet open doch de multinational Mc Donalds dan weer wel… Brood aan het kraam kopen is niet mogelijk, brood bij de bakker wel… vis aan het kraam kan niet, vis uit de supermarkt wel…

Tania De Jonge nam hiermee opnieuw een maatregel, tegen de belangen van onze Ninoofse handelaars in, op een moment dat deze handelaars het financieel al moeilijk hebben en ze hard getroffen worden door de crisis. Forza Ninove vraagt dan ook dat deze maatregel per direct wordt ingetrokken en dat alle voedselkramen zo snel mogelijk opnieuw mogen heropenen!

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...