(Sociaal) Wonen in Vlaanderen.. Wablieft? Hoedadde en is er nieuws? Awel : JA!

Kandidaten voor sociale woning: opgelet!

Op 18 maart 2024 wordt het Centraal Inschrijvingsregister voor een sociale woning gelanceerd voor de burger. Dit betekent dat vanaf die datum kandidaten voor een sociale woning zich online kunnen inschrijven of hun dossier online kunnen bekijken of aanpassen. De grootste verandering voor kandidaten voor een sociale woning is dat zij zich niet meer bij verschillende woonmaatschappijen dienen in te schrijven en geen talloze documenten meer dienen in te vullen.

Wat als je al ingeschreven bent?

Voor kandidaat-huurders die al ingeschreven zijn en op de wachtlijst staan voor een sociale woningen, is het evenwel opletten geblazen!

Mensen die op de wachtlijst staan voor een sociale woning bij onder meer Ninove-Welzijn, zullen binnenkort een brief van de nieuwe Woonmaatschappij Dender-Zuid ontvangen. In deze brief zullen zij gevraagd worden om hun dossier na te kijken, eventueel aan te vullen en wanneer nodig extra gegevens op te laden.

vanaf de postdatum van deze brief heb je 30 dagen de tijd hebt om je dossier na te kijken. Als je niet tijdig bevestigt, krijg je een herinneringsbrief van de Woonmaatschappij met een termijn van 15 dagen. Als je na deze termijn nog niet je dossier bevestigd hebt of als je niet meer voldoet aan de inschrijvingsvoorwaarden, word je geschrapt als kandidaat en sta je niet langer op de wachtlijst. Hou dus je brievenbus in de gaten en wees alert. Indien je geschrapt wordt van de wachtlijst, kan je je wel opnieuw inschrijven maar ben je voormalige plaats op de wachtlijst onherroepelijk kwijt.

Wat als je geen internet hebt?

Het Centraal Inschrijvingsregister is een digitaal platform en kan je enkel online via het internet bereiken. Je zal enkel kunnen inloggen via itsme of via een elektronische identiteitskaart met pincode.

Geen paniek: mensen die geen internet hebben of niet kunnen werken met itsme of hun elektronische identiteitskaart, zullen wel nog bij de Woonmaatschappij terechtkunnen om je te helpen bij je inschrijving.

Hulp nodig?

Hebt u hulp nodig bij de brief of wil u meer informatie, kan je ook steeds met Forza Ninove contact opnemen. Steven Van Liedekerke, die in het Vlaams Parlement het beleidsdomein Wonen opvolgt, zal u verder helpen met uw vragen en bekommernissen. Zijn gegevens kan u hier terugvinden: https://forzaninove.be/wie-is-wie/

Kent u kandidaten voor een sociale woning, breng hen dan zeker op de hoogte van wat hen te wachten staat.

Steven Van Liedekerke

Dirk Van Herreweghe
Hoofdredacteur

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...