Kinderopvang in tijden van energiecrisis.

Ninove, 21 oktober 2022

Laat stad Ninove de kinderdagverblijven in de kou staan?

De kinderopvangsector zit al vele jaren in een diepe crisis. Talloze sluitingen, personeelstekorten, te hoge werkdruk en te weinig subsidies vormen de basis waardoor heel wat kinderopvanguitbaters de traditionele handdoek in de al even traditionele ring gooien. En dat is ook in Ninove niet anders. In totaal zijn er een 40-tal onthaalouders en kinderdagverblijven. Ook bij de Ninoofse onthaalouders en crèches swingen de energiekosten onwelvoeglijk volledig de pan uit. De onthaalouders hun onkostenvergoeding, gaat bijna volledig op aan de hoge energiekosten, waardoor ze op het einde van de rit geen nettowinst kunnen genereren. Ondanks de vele gepresteerde uren om onze kindjes een warme en veilige ‘thuis’ te geven. Warm kan je in dit geval wel letterlijk nemen, want de ideale temperatuur om baby’tjes lekker warm te houden is 20°.  De verwarming een paar graden minder zetten -om te besparen- zou als gevolg kunnen hebben dat baby’s en peuters niet het comfort krijgen waarop ze recht hebben. Uiteraard wensen we dergelijke gevoelsmatige Siberische toestanden onze kleinsten absoluut niet toe, want totaal onverantwoord.

Kustgemeente Middelkerke speelde hier al op in en beloonde de onthaalouders en crèches met een eenmalige toelage van 500 euro.

Ilse Malfroot zal het stadsbestuur aanstaande maandag tijdens de gemeenteraad dan ook vragen welke extra beloning de stad voor haar kinderdagverblijven in petto heeft. Uit het antwoord van de bestuursmeerderheid zal blijken hoe het sociaal beleid in de stede der wortelkrabbers is uitgebouwd. Wordt vervolgd!

w.g. Ilse Malfroot
Gemeenteraadslid Forza Ninove
Vlaams volksvertegenwoordiger

Dirk Van Herreweghe
Hoofdredacteur Forza Ninove

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...