Interview Met Ilse Malfroot: ” Er ligt heel wat werk op de plank”
Interview Ilse Malfroot
Waarom heb je gekozen voor de politiek.
In 2009, toen mijn jongste zoon ongeveer één jaar oud was, besloot ik om mij politiek in te zetten. De reden was simpel: ik deed het voor mijn kinderen. Als jonge moeder van twee kinderen zag ik al hoe onze stad langzaam veranderde, vervreemdde en verloederde, terwijl het stadsbestuur geen actie ondernam om dit tegen te gaan. Als je echt iets wilt bereiken, is er maar één oplossing: je moet je zelf inzetten. Aan de zijlijn roepen verandert niets. Door je actief te engageren, kun je zelf dingen aanpakken en verbeteren. En dat deed ik ook. Ik sloot mij aan bij de partij en werkte voor en achter de schermen mee om de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 voor te bereiden.
Waarom Forza Ninove?
Mijn politiek engagement was een parcours dat niet over rozen liep. Ik stootte op wat tegenkanting van familie en vrienden omdat ik mij engageerde bij het toenmalige Vlaams Belang. Ik werd verweten als racist, dom, onverdraagzaam enzovoort. Alles wat ik niet wilde horen. Maar ik zag mezelf helemaal niet als racist, maar wel als een realist. Iemand die bij een partij zat die de zaken benoemde zoals ze zijn, ook als ze mislopen, zonder alles te verbloemen. Een partij die er een zaak van maakt om Ninove Vlaams te houden en wil optreden tegen de toenemende vervreemding, en de overlast en gevolgen van de massa-immigratie. De massa-immigratie die het onveiligheidgevoel in Ninove verhoogt en menig Ninovieter rechtstreeks in hun portemonnee raakt. Als je je realiseert welke sociale en financiële voordelen vreemdelingen genieten, dan raakt mij dat heel hard. Net als mijn partijleden ben ik iemand die de zaken zegt zoals ze zijn, ook al passen ze niet in het kraam van menig andersdenkend Ninovieter. De keuze voor mijn partij was dus evident. Ik was ‘thuis’ gekomen en ik ben er nog steeds thuis. In de loop der jaren heb ik leren omgaan met kritiek en zijn vele tegenstanders van toen, intussen medestanders en zelfs kiezers geworden. Dit bewijst voor mij dat ik het juiste pad koos en dat mijn beslissing als jonge moeder toen in het belang van onze kinderen was en nu nog steeds is.
Wat heb je intussen bereikt?
In 2012 en 2018 werd ik verkozen als gemeenteraadslid. Sindsdien ging mijn parcours op politiek vlak enkel in stijgende lijn. In 2019 werd ik van op de zesde plaats verkozen als Vlaams Parlementslid, waar ik mij voornamelijk inzette in de commissies ‘werk en economie’ en ‘welzijn’. In juni 2024 werd ik opnieuw verkozen in het Vlaams Parlement en sinds 18 juli werd ik ook aangesteld als Senator. De bedoeling is om in beide parlementen het arbeidsmarktbeleid en de gezondheidszorg verder op te volgen.
Wat loopt er fout in onze stad?
Je moet haast blind zijn om niet te zien wat er allemaal fout gaat in onze stad. De voorbije 12 jaar rolde het stadsbestuur al vechtend over de straatstenen, waardoor de problemen waar de Ninovieter van wakker ligt, niet werden aangepakt. De niet onderhouden bermen, voetpaden, voetwegen, putten in de straten enzovoort zorgen voor zeer terechte kritiek van burgers. De dienstverlening op afspraak in het stadhuis en bij de politie, het uitblijven de nachtpermanentie op het politiekantoor, wekt frustratie op. De steeds toenemende anderstaligheid en de voelbare gevolgen ervan op de arbeidsmarkt en in het onderwijs leiden tot ongenoegen.
Wat willen jullie veranderen in onze stad?
Wist je ook dat het aantal minderjarige inwoners van vreemde herkomst in Ninove al 42% bedroeg in Ninove? Wist je dat gemiddeld 33,4% , met uitlopers in 3 scholen tot meer dan 50% van de leerlingen in het basisonderwijs thuis geen Nederlands praat? Wist je dat 14,9% van de leerlingen in het basisonderwijs minstens één jaar schoolse vertraging heeft opgelopen?
Als partij willen we ons sterk inzetten voor het gebruik van het Nederlands in onze stad. We vinden het belangrijk dat officiële communicatie op school, bij stadsdiensten, op het werk en op straat in het Nederlands gebeurt. Helaas merken we vaak dat mensen die hier al jaren wonen en profiteren van onze sociale voordelen, te weinig moeite doen om de taal te leren. Wij willen deze sociale voordelen koppelen aan de kennis van het Nederlands. Wie niet bereid is die inspanning te leveren, kan beter naar een andere taalregio verhuizen. We willen dat Ninove opnieuw van de Ninovieters wordt en dat onze kinderen veilig en Vlaams kunnen opgroeien. Verder willen we uiteraard ook zorgen voor propere en goed onderhouden wegen, ook in de deelgemeenten.
Welke bevoegdheden liggen jou nauw aan het hart?
Voor ik in het parlement zetelde, was ik werkzaam als inspecteur in de kinderopvang en bij de zorgkassen. Vanuit die ervaring ben ik het thema welzijn verder blijven opvolgen en wil ik daar mijn schouders onder zetten. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat mensen die zorg dragen beter worden ondersteund. Denk maar aan de verhoging van de mantelzorgpremie, en de uitbreiding van de toepassing ervan, zodat meer ouderen in aanmerking komen voor de Ninoofse mantelzorgpremie. Tevens wil ik mee de onderhandelingen opstarten voor een ziekenhuis met spoedafdeling en een tweede woonzorgcentrum zodat Ninove echt een zorgstad wordt.
Ook heeft Ninove nog nood aan extra kinderopvangplaatsen, zodat de wachtlijst afneemt. Ninove scoort met 39,5 kinderopvangplaatsen per 100 kinderen onder het Vlaams niveau. De stad moet daarom een coördinerende rol opnemen en initiatieven nemen om het aanbod uit te breiden. Ook het mentaal welzijn van de inwoners is van cruciaal belang. Daarom moeten onze inwoners weten waar ze terecht kunnen indien ze met bepaalde problemen worstelen en sneller worden toegeleid naar het bestaande zorg- en welzijnsaanbod.
Uiteraard zal ik mij ook verder inwerken op het thema onderwijs, met de nodige aandacht voor taal op school en een verbetering van de infrastructuur van bepaalde scholen.
Een ander belangrijk topic voor mij, is het thema ‘werk’ dat ik ook opvolg in het Vlaams Parlement. Werk in eigen streek is belangrijk en moet bevorderd worden. Ook het aanbod aan werkplaatsen voor jongeren die duaal leren volgen, of een stageplaats zoeken kan worden verbeterd, in samenwerking met de stad. Tot slot wil ik ook gemeenschapsdiensten realiseren, voor personen die een beroep doen op een leefloon bvb van het OCMW, zodat zij op een laagdrempelige manier (bvb via jobs in de logistiek, bij de groendienst…) opnieuw hun plaats vinden op de arbeidsmarkt.
Er ligt dus heel wat werk op de plank!