Interview in De Morgen over criminaliteit in Ninove.

Een filmpje van vechtende jongeren in het station zette Ninove deze week op de kaart als ‘het nieuwe Molenbeek’. Toevallig, of misschien juist niet, is Ninove de stad waar Guy D’haeseleer met zijn Forza Ninove veel kans maakt om in 2018 de eerste burgemeester van Vlaams Belang te worden. ‘Het is hier gewoon wachten tot de eerste dode valt.’ Douglas De Coninck

(tussen haakjes en in het vet vindt u  mijn commentaar waar het interview niet correct is weergegeven of woorden werden verdraaid). 

Interview met de Trump van Ninove : Volksvertegenwoordger Guy D’haeseleer 

Wat voorafging

 De Morgen,
Za. 21 Jan. 2017, Pagina 18

Twee groepen tieners spraken na school af voor een vechtpartij aan het station van Ninove. Er werd gevochten met boksijzers, messen en stalen kabels. Vier jongeren raakten gewond. Een door een omstander gemaakt filmpje ging deze week viraal. De politie kon al negen jongeren identificeren. Burgemeester Tania De Jonge belooft nu meer bewakingscamera’s en een burgerwacht. Ze is anderzijds van mening dat oppositiepartij Forza Ninove via sociale media de stad te kijk zet als ‘het nieuwe Molenbeek’. Guy D’haeseleer (Vlaams Belang) is met zijn Forza Ninove al jaren de populairste politicus van Ninove en ziet in de vechtpartij ‘de spreekwoordelijke druppel’

Het Oost-Vlaamse provinciestadje (38.000 inwoners) oogt niet minder vredig dan het klinkt, al heeft iedereen het er nu wel al de hele week over, dat viraal gegane filmpje van die vechtpartij onder een 15-tal tienerjongeren, vorige week aan de fietsenstalling naast het station. Ze hadden daar afgesproken voor een knokpartij. Beide groepen zouden zich identificeren als ’95’ en ’94’, naar de lokale postcodes. The gangs of Ninove.

“Wij zijn al jaren voorstad van Brussel”, zegt Guy D’haeseleer (49), (klein detail 47 jaar)  Vlaams Parlementslid voor Vlaams Belang, maar in zijn eigen stad actief onder de vlag Forza Ninove en met ruim 4.000 voorkeurstemmen de populairste politicus. “Er is steeds meer migratie, steeds meer Franstaligen komen hier wonen. Iedereen, echt iedereen, ziet het probleem, behalve het schepencollege. Een Franstalige die zich hier wil inschrijven, wordt geholpen in het Frans of zelfs in het Arabisch. Dat gaat natuurlijk rond onder die mannen.” (we hadden het over het feit dat Franstaligen door de sociale dienst van het OCMW in andere talen worden bediend).   Ninove wordt bestuurd door Open Vld, sp.a-Groen en CD&V, maar niet lang meer, als het aan D’haeseleer ligt: “Het is een anti-Forza-coalitie. Wij gaan in 2018 de meerderheid breken, want de stad staat in brand. Niet alleen is er geen brandweer, er is ook geen water om te blussen.”

Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) zegt dat u al jaren elk mineur incident via sociale media tot in het buitenissige uitvergroot.

D’haeseleer: “Dat is hun manier om de problemen te verbloemen. De Ninovieters weten beter. Die zien dingen gebeuren en vertellen dat voort. Bij een grote antiterreuractie, laatst, bleek dat er 27 dossiers van radicalisering zijn geopend tegen mensen die hier wonen. Het stadsbestuur heeft geweigerd daarover te communiceren. Dan leef je op een andere planeet.”

Er komen nu dertien bewakingscamera’s.

“Het hadden er 24 moeten zijn. Men heeft de helft van de acht jaar geleden voorgestelde camera’s geschrapt, zoals men ook de 24 uurspermanentie van de politie door besparingen heeft geschrapt. Na negen uur ’s avonds kun je nergens nog terecht. Er is hier elke avond een inbraak.”

Er komt ook een burgerwacht.

“In Aalst zijn dat mannen met gele fluohesjes die erop toezien dat er geen eendjes worden gevoederd in het park. (journalist zegt zelf dat dit meer dient om te de vermijden dat er eendjes in de vivsvijers worden gevoederd) Ik denk dat er meer nodig is. Wij hebben met Forza Ninove al jaren een meldpunt. Als wij als burgers iets doorgeven aan de lokale recherche, dan zijn die daar wel blij mee, maar ze zijn met zijn tweeën. Vroeger waren ze met drie.” (ik had gemeld dat ze vroeger met twee waren en nu met drie, ruim onvoldoende).

Wat doet uw meldpunt dan?

“We hebben een geval van ritueel slachten op heterdaad kunnen laten betrappen. Enkele maanden geleden hebben we een vrachtwagen gemeld. Er zijn daar acht illegalen uitgehaald.”

Wat is er zo anders in Ninove dan in Aalst of Denderleeuw?

“Dat daar al camera’s staan. Daders gaan daar waar de pakkans het kleinst is. Het is geen toeval dat we gewapende overvallen hebben gehad op de Vanden Borre, juwelier Nachtergaele, de Pure Lifestyle en de apotheek aan het station. Open Vld schermde vroeger met de privacy. Wel, bij mij moogt ge een camera voor mijn deur zetten, ik ga ervan uit dat die er niet staat om na te gaan hoe laat ik thuiskom of met wie. Ik heb niks te verbergen.”

Waarom noemt uw partij zich Forza Ninove?

“Omdat we een breed draagvlak nastreven. Op onze lijst staan ook mensen van buiten de partij, twee zelfstandigen bijvoorbeeld.   We willen dat er iets wordt gedaan aan de verfransing, aan de onveiligheid. Vlaams Belang laat mij doen. Wij zijn de sterkste afdeling van Vlaanderen, naar verhouding sterker dan Antwerpen. De laatste drie burgemeesters hadden allemaal minder voorkeurstemmen dan ik, in 2012 had ik er dubbel zoveel. Toen Vlaams Belang in 2014 overal in Vlaanderen werd opgegeten door N-VA was Ninove de enige plek waar we standhielden. In 2018 hebben we 1.400 extra stemmen nodig om de meerderheid te breken.”

Dus dat gaat lukken?

“Naast ons zit enkel de N-VA in de oppositie, met vijf zetels. Niemand in Ninove gelooft dat N-VA de meerderheid gaat depanneren, dat zou niet worden gepikt.”

U wordt de eerste Vlaams Belang- burgemeester in een coalitie met N-VA?

“Dat is de doelstelling, ja.” (heeft nog steeds het verschil met Forza Ninove niet begrepen).

Hoe snel gaat de Ninovieter de verandering zien?

“Ik kuis dat hier in twee maanden op. U denkt toch niet dat een softe aanpak helpt bij mensen die rondlopen met boksijzers en messen? En ik weet wel dat als de politie iemand oppakt de kans groot is dat justitie hem na enkele uren weer vrijlaat, maar wij gaan een combitaks invoeren.”

Een combitaks?

“Telkens als iemand wordt opgepakt moet hij 100 euro betalen. (het gaat hier over mensen die misdrijven  of criminele feiten plegen) Het bestaat al in Londerzeel. Ik heb ook prijzen opgevraagd bij privébewakingsfirma’s. Weet u wat dat kost? 38 euro per uur per agent die je ’s nachts kunt inschakelen op de hotspots. Op een begroting als die van Ninove is dat zo goed als niks. Met 200.000 euro per jaar ben je al vertrokken. (totaalbedrag compleet uit de lucht gegrepen)  Ik ga daarnaast de kaders bij de politie opvullen, de 24 uurspermanentie weer invoeren, de recherche versterken en prioriteiten verleggen. Nu steekt de politie heel veel energie in alcoholcontroles. Allemaal goed, maar als burger kan ik niet begrijpen dat als ik in elkaar word geklopt de politie nergens te zien is. Dat er jongeren rondlopen met baseballknuppels en messen. Het is nu gewoon wachten tot de eerste dode valt. Binnenkort opent dan ook nog eens de moskee.”

Oh ja, de moskee.

“Zij hebben die eerst geopend zonder vergunning, langs de Edingsesteenweg in Meerbeke. Wij zijn daartegen gaan procederen. Nu hoor ik dat de burgemeester in naam van de godsdienstvrijheid toch een vergunning wil afleveren. ( de vergunning is er al nadat het stadsbestuur haar bezwaren tegen de moskee liet varen na de vorige gemeenteraadsverkiezingen , op een moment datde stemmen binnen waren, en in de hoop dat Ninovieters dit wel zouden vergeten zijn tegen de verkiezingen van 2018) Het zou me niet verbazen als ze de moskee zelf zou gaan openen. Eén op de zes Ninovieters heeft een allochtone achtergrond, dus dat wordt stilaan een interessante groep kiezers. Maar ik denk dat de man die zijn hele leven heeft gespaard voor zijn huis dat niet gaat vergeten, dat onze burgemeester daar een bocht van 180 graden heeft gemaakt. Ik ga er in elk geval alles aan doen om ervoor te zorgen dat de Ninoviet het niet vergeet.”

KOEN DEHAIRS ■

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...