Gepruts, gestuntel en geklungel bij ILvA.

Onder het motto ‘de vervuiler betaalt’ zou de stad Ninove samen met ILvA het gewogen diftar systeem in vanaf juni 2021 invoeren. En alzo geschiedde ook. Weliswaar met een hele rist zogenaamde misvattingen, verkeerd begrepen afspraken, verwarringen enz. Al die ‘misverstanden’ hadden echter steeds één en dezelfde recurrente intentie: de portemonnee van de Ninovieter  gijzelen. Meer kan u over die fraaie demarches lezen op deze webpagina:
    – Column Dirk Van Herreweghe: DIF-TAR wordt GIF-TAR.
    – Diftar : stadsbestuur klopt 500.000 euro extra uit de zakken van de Ninovieter.

En de ILvA-Saga heeft blijkbaar een hardnekkige ‘Replay’-knop.
Deze keer was het Forza gemeenteraadslid Dany Goessens die de ILva-kat de bel aan bond:

Het relaas zijner wedervaren.
Zoals we uit vorige verslagjes weten zou de nieuwe grijze container uitgerust worden met een chip zodat men wist wiens rekening kon geplunderd worden.

ILvA had ervaring opgedaan in Oosterzele, een Oost-Vlaamse gemeente die als proefproject had gediend en waar ‘alles vlotjes verlopen was’. Vooral de inkomsten dan. Die waren exponentieel gestegen in vergelijking met de gemeenten die nog met ‘oude zakken’ werkten. Een reden temeer dus om het nieuwe systeem asap uit te rollen over alle aangesloten gemeenten. Hadden we het niet eerder over een graag geviseerde gijzelaar? Hij heet nog steeds: ‘portemonnee van de Ninovieter’ Q.E.D.!

Dergelijke containers zijn echter niet slotvast en iedereen kan in om het even welke container wat ‘achterlaten’. Op kosten van de huurder van de container welteverstaan. Maar… Volgens ILvA gebeurt dat echter zelden of nooit want ze hadden dat ondervonden in de proefgemeente Oosterzele, waar die praktijken verwaarloosbaar waren volgens het eindevaluatieverslag. (N.v.d.r. Mijn klein pinkje voelt dat er iemand zijn neus fameus aan ’t groeien is!)


Bovendien laat ILvA weten dat dit ‘achterlaten in andermans container’ strafbaar is. Natuurlijk dat! We weten dat aan de evolutie van de hoeveelheid sluikstort in beemden, grachten, bosjes, parken enz. Er zullen hier óók wel opnieuw vrijwilligers gevonden worden die 24/7 op wacht zullen staan achter gordijnen, lantaarnpalen, bomen en struiken … Verrekijker in de aanslag!
Hieronder een uittreksel van de ILvA-website:

Intussen is januari toch al een paar etmalen oud en Dany Goessens vroeg zich af hoe het nu precies gesteld was met dat mogelijke afsluiten van die container.
Op de website van ILvA: niks te vinden, nada, nougatbollen.
Op de website van de Stad Ninove: Evenveel nougatbollen.
De moeizame Queeste naar het vinden van informatie ter zake vergde van Forza Ninove heel wat spitwerk … om uiteindelijk opnieuw op nougatbollen te stuiten.

We stelden dus de vraag via e-mail aan ILvA maar kregen na 14 dagen nog geen antwoord…
Dus probeerden we het maar via de Facebookpagina van ILvA en wat gebeurde plotsklaps? De mail werd beantwoord en zoals dat gaat met communicerende vaten: Indien er iets stijgt, vermindert er ook iets en zie mail binnen en bericht (op Facebookpagina): buiten.


Blijkbaar heeft ILvA een bevoorrechte directe communicatie met de ‘Tovenaar’ Neenee niet met ‘den Tuveneir-Raymond-pressen-en-scoren-Goethals’ maar met de Grote Tovenaar Merlijn himself! Eén enkel tikje met zijn toverstaf en de achtergelaten berichten vliegen ‘In aeternum’ de kosmos in. Straffe Kost!

Oh ja: over het antwoord op zijn mailbericht: ILvA liet Dhr. Goessens na 17 dagen weten dat de container vervangen wordt door een exemplaar met een slot en dat de 2 sleuteltjes in de brievenbus gestoken zullen worden. Het komt bij ILvA blijkbaar niet echt op enkele tienduizenden containertjes aan. Hoeveel gezinnen wonen er in de invloedssfeer van ILvA? Veel, héél veel en meer..
Dat zou ook verklaren waarom ILvA echt geen zin heeft om die sloten te plaatsen! Moet enkel het ‘verwaarloosbare’ feit dat het strafbaar is om vuil in iemand anders container te gooien de daders afschrikken? (De neus groeit nog steeds..)

Enfin: De imbroglio totaal en.. de meningen durven nogal eens te verschillen… Dat wist in 1770 John Wesley al: We agree to disagree.

Voor wat de website van de Stad Ninove betreft: idem dito. Niets dus. (behalve een handjevol nougatbollen)

Intussen zou je bijna vergeten dat het ter beschikking stellen van dat ‘slot’ deel uitmaakte van de hele uitrol van het Diftar-protocol. Merken we hier enige zweem van woord- of contractbreuk?
Daarom zal het Forza-gemeenteraadslid het stadsbestuur deze maand nog interpelleren over die wazige gang van zaken in dezen. De stad Ninove is immers één van de hoofdaandeelhouders van ILvA. De stad heeft dus wel degelijk een stem in het Kapittel bij dit afvalverwerkend bedrijf, of is de stad geëxcommuniceerd?

Dirk Van Herreweghe
Hoofdredacteur

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...