Forza Ninove wil sterrenregister voor stilgeboren kindjes

In 2019 werd al een voorstel van Forza Ninove goedgekeurd en uitgevoerd om een sterretjesweide in te richten op de stedelijke begraafplaats waar ouders op een waardige manier afscheid kunnen nemen van een levenloos geboren kindje.

Forza Ninove-fractieleider Guy D’haeseleer wil nu ook een sterrenregister. Het is een tegemoetkoming aan ouders van baby’s die sterven binnen de 140 dagen na de bevruchting. Zij kunnen momenteel geen enkele erkenning aanvragen. Pas na 24 weken zwangerschap krijgen ouders een akte van overlijden, tussen 140 en 179 dagen zwangerschap kan een stilgeboren kind wettelijk worden aangegeven en krijgt het een voornaam.

Juridisch zijn er geen gevolgen verbonden aan een sterrenregister. Het biedt wel steun aan de familie van doodgeboren kindjes tijdens het rouwproces. Om het verlies van een kindje te kunnen verwerken kan een symbolische erkenning van het kindje een eerste stap zijn. Het is niet omdat een baby nog niet oud genoeg is volgens de wettelijke termijnen, dat het niet bestaat voor ouders en families en zij geen verdriet hebben.

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk en helend een sterrenregister kan zijn voor ouders die te vroeg afscheid moeten nemen van hun kindje. Dit Sterrenregister kan dienen als een tastbare herinnering en eerbetoon aan alle sterrenkindjes van Ninove die ons helaas te vroeg hebben verlaten. Bovendien kan het een bron van troost en steun zijn voor de betrokken families, wetende dat de gemeenschap hun verdriet erkent en deelt. 

Guy D’haeseleer zal het voorstel voor de invoering van een sterrenregister ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorleggen.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...