Forza Ninove wil netwerk van AED’s in alle deelgemeenten

In Ninove hangen reeds verschillende AED – toestellen (Automatische Externe Defibrillator ) op diverse locaties. Op de terreinen van enkele voetbalclubs, het kunstgrasveld, de atletiekpiste en het oud stadhuis kan je er al één aantreffen. Dit toestel kan levens redden wanneer iemand een hartstilstand krijgt. Niet iedereen weet echter waar deze toestellen te vinden zijn. Het zou daarom aangewezen zijn om de plaats waar deze levensreddende toestellen zich bevinden kenbaar te maken op een plannetje dat men kan terugvinden op de stadskaart die verdeeld wordt onder de bevolking en op een aparte pagina die duidelijk voorzien wordt op de website van de stad.

EEN GROTE STAD ZONDER ZIEKENHUIS MET SPOEDDIENST VEREIST BIJKOMENDE MAATREGELEN

Het is een publiek geheim dat de brandweerpost van Ninove onderbemand is. Dit is het rechtstreeks gevolg van de zeer slechte onderhandelingen (eigenlijk totaal gebrek aan interesse) door het stadsbestuur bij de totstandkoming van de brandweerzone. Dit brengt met zich mee dat er soms lange aanrijtijden zijn bij branden of ander calamiteiten, waarbij elke minuut belangrijk is. Korpsen moeten immers dikwijls van Aalst of Geraardsbergen komen. Forza Ninove wenst daarom dat er minstens 1 AED- toestel per deelgemeente wordt geplaatst en dat er een toestel standaard wordt voorzien op plaatsen waar veel volk samenkomt. De behandeling van een AED – toestel is eigenlijk zeer eenvoudig, maar personen die er niet mee vertrouwd zijn, zullen zich toch niet comfortabel voelen wanneer ze dit in een stresssituatie moeten gebruiken. Het toestel is wel standaard voorzien van gesproken hulp in het Nederlands, en legt u stap voor stap uit wat u moet doen.
Hulpverleners hebben hiermee leren omgaan en zullen dit toestel dan ook zonder problemen kunnen gebruiken. Niet iedereen heeft echter een cursus hulpverlener gevolgd. Het Rode Kruis in Ninove biedt op regelmatige basis gratis cursussen hulpverlening aan. Tijdens deze cursus leert u onder andere omgaan met een AED-toestel en wordt aangeleerd hoe men iemand kan reanimeren. Forza Ninove wil deze cursussen meer promoten bij de bevolking en aanbieden in de scholen. De cursus is immers nuttig en kan levens redden.

Dany Goessens

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...