Forza Ninove wil 2de ziekenwagen 24/24 operationeel. Huidige Ninoofse toestand onaanvaardbaar!

Forza Ninove eist dat ook 2de ziekenwagen 24/24 operationeel is. Huidige Ninoofse toestand onaanvaardbaar!

Forza Ninove klaagt al jaren het feit aan dat er in Ninove slechts 1 ziekenwagen 24/24 bemand is.  De 2de ziekenwagen is slechts bemand op weekdagen tussen 8 en 16 uur.

Goed om weten is dat de 1ste ziekenwagen ongeveer 1.500 keer per jaar uitrijdt, of gemiddeld 4 à 5 maal per dag.   De 2de ziekenwagen rijdt gemiddeld ongeveer 1 keer per dag uit.

Dit is natuurlijk grotendeels het gevolg van het feit dat de 2de ziekenwagen enkel operationeel is tussen 8 en 16 uur. Dit zijn de uren waarop de meeste mensen aan het werk zijn, meestal buiten Ninove.  Het is dan ook onbegrijpelijk dat de 2de ziekenwagen, tijdens de week na 16 uur en in het weekend, buiten dienst staat in kazerne. Want dit zijn net de momenten waarop de meeste Ninovieters thuis zijn, en de kans dat er een beroep moet worden gedaan op de ziekenwagen het grootst is.

Het gevolg is natuurlijk dat er in die gevallen ziekenwagens vanuit Aalst, Geraardsbergen of Liedekerke (Civiele Bescherming) moeten worden opgeroepen om Ninovieters in nood te helpen.  Dit tot 4 keer per dag.

Bovendien is het zo dat Ninove al vele jaren niet meer beschikt over een ziekenhuis met spoeddienst, waardoor de gewonden of zieken ook nog eens moeten worden weggebracht naar de spoeddiensten van Aalst of Geraardsbergen.

Het is nogal duidelijk dat op deze manier cruciale tijd wordt verspild in geval van ernstige ongevallen of gezondheidsproblemen, met alle gevolgen van dien.

Forza Ninove ijvert er al jaren voor dat er in onze stad, met ongeveer 39.000 inwoners en 12 deelgemeenten, 2 ziekenwagens 24/24 zouden bemand zijn.

Dat dit een meerkost met zich mee zal brengen is evident. De veiligheid van onze Ninovieters zo goed als mogelijk waarborgen is echter een kerntaak van het stadsbestuur,  en dus moet hier prioritair geld voor worden vrijgemaakt. Voor Forza Ninove is het duidelijk dat Ninove zich stiefmoederlijk laat behandelen door de zoneraad en –zonecollege van de hulpverleningszone. Een voltijds bemande 2de ziekenwagen is voor dit stadsbestuur duidelijk geen prioriteit. Dit is totaal onaanvaardbaar.

Net omwille juist van feit dat Ninove geen spoeddienst meer heeft, zijn 2 voltijds bemande ziekenwagens geen overbodige luxe, en dus absoluut nodig.

Forza Ninove zette op een vorige gemeenteraad, bij monde van fractieleider Guy D’haeseleer, haar eis  kracht bij en zal hier blijvend een strijdpunt van maken, dit in het belang van de gezondheid van de Ninovieters.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...