Column Dirk Van Herreweghe: een kwestie van “kiezen”

Politiek: een kwestie van “kiezen”

Nog niet zo heel lang geleden was een politieke keuze maken niet eens zo moeilijk.

Kwam je uit een katholiek nest dan werd er verwacht dat je in het stemhokje steevast de bolletjes van de CVP inkleurde. Waren je ouders en familie nogal vrijdenkend en/of actief in het bedrijfsleven dan was de kans groot dat je “op de liberalen” zou stemmen. Fabrieksarbeiders en rabiate anti-katholieken hadden dan weer een voorkeur om voor de socialisten te stemmen en werden na kennismaking met de zeis van Magere Hein met muzikale begeleiding op de tonen van de “Marche Funèbre” (aka “Jef za veur ons giën commisjes nemiër doen”) ten grave gedragen. Flaminganten stemden voor de Volksunie en de aanhangers van het eerste uur van Marx’ leer stemden voor de communisten… En wie het niet zo begrepen had met dat hele verkiezingsgedoe stemde ongeldig, blanco of zette eens ferm “zijn gedacht”op de kiesbrief.(Wat altijd  een aangenaam/hilarisch effect had op de Chinese vrijwilligers die opgeroepen waren om deel uit te maken van een telbureau.) In de dorpen werden –in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen- de aangepapte verkiezingsslogans door politieke opponenten ’s nachts “overplakt” en niet zelden rolden de rivaliserende plakkersploegen over de grond terwijl de “heren van stand” samen grote pinten dronken en tussen de rook van dikke sigaren door discussieerden over hoe “de kiezink” zou verlopen.. En oh ja… een lief zoeken en kiezen gebeurde bij voorkeur in de eigen kringen en verenigingen. Er was keuze te over en het stond relatief garant voor “genen ambras” tussen families, de buurt en de dorpsgemeenschap.

Het leven was toch eenvoudig hé meneer!

Maar… tijden evolueren, het leven wordt complexer. De wereld wordt één groot dorp. En indien er in het verre Oosten een schot voor de boeg wordt gelost dan volgt steevast binnen enkele minuten over dit wereldnieuws via de plaatselijke correspondent (die alles op-de-voet volgt) -bij wijze van overdrijving- al verslag nog vóór de obus het water in ploft. We gaan er nogal op vooruit hé meneer!

Politieke keuzes maken dan? Tja.. het wordt er evenmin eenvoudiger op. Niet in het minst in Ninove die “De oudste, stoutste en wijste der steden” heet te zijn.  Waar moeten de oer-socialisten, dito katholieken, de uitgesproken “Groenen”en de (al dan niet) conservatieve liberalen -gewapend met potlood in het stemhokje- hun partij-idolen bedenken met dat rode bolletje? (Waarom is dat trouwens “rood”?)

Vroeger was het toch een pak eenvoudiger hé meneer!

Elke partij stond voor een uitgesproken ideologie. Nu lijkt het erop dat alle ideologieën “Samen”geperst worden tot een soort niet meer te herkennen -laat staan “te smaken”- eenheidsworst waarbij zij “worst hebben” aan hun oorspronkelijk doelstellingen en idealen. Om nog even in keukentermen te blijven: “ The proof of the sausage is in the eating” Tenzij je natuurlijk worstjes maakt met duidelijk vermelde ingrediënten als: veiligheid, eigenheid en uitgesproken Vlaams. Ik wens u : “Smakelijk eten!”

P.S. Ik denk dat Charles Woeste, Priester Daens, Edward Anseele, Leo Tindemans  en alle andere partijideologen zich samen omkeren in hun graf. Voor zover ze al begraven werden uiteraard. Misschien kan er nog ene pater Vesteylen opnieuw “Leven in de brouwerij” brengen of er een of andere diepste draai aan geven…

Allemaal niet simpel hé meneer!

Dirk Van Herreweghe

23/05/2018

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...