“Burgemeester” De Jonge trappers volledig kwijt. Oorzaak van onveiligheidsgevoel is ….. Forza Ninove!

‘Het is hier erger dan Molenbeek’

 De Standaard*,
Wo. 18 Jan. 2017, Pagina 12
 Reportage Buitensporige vechtpartijen, een stijgende criminaliteit en opvallend veel drugssporen in het afvalwater: het onveiligheidsgevoel bij veel Ninovieters komt ergens vandaan. Maar is Ninove echt zo’n hellhole?

Van onze redactrice Eline Bergmans

Ninove‘Als ik hier buiten een sigaret sta te roken, lopen ze me gewoon omver, die gasten. Fuck you, roepen ze dan. Geen manieren hebben ze! Mijn man, die is al eens in elkaar geslagen aan het station, door twee Marokkanen. Zijn bril was helemaal kapot. En dan die vechtpartij vorige week! Wat moet er eigenlijk nog gebeuren voor de burgemeester ingrijpt?’

Marina (44) woont in Okegem, een deelgemeente van Ninove. Ze werkt in een hamburgerrestaurant, maar als ze maandagmiddag een pintje drinkt in café Déja Vu komen de tongen los. Haar man, Jimmy (54), heeft het zelfs over ‘Chicago aan de Dender’. Om veiligheidsredenen willen ze niet met hun volledige naam in de krant.

Amfetaminegebruikers

Het onveiligheidsgevoel in Ninove is frappant. Van de twintig Ninovieters die we aanspreken in de stationsbuurt, het stadspark en de binnenstad, vertelt een meerderheid dat ze bang zijn. Er is forse kritiek op het veiligheidsbeleid.

Is het dan echt zo onveilig in de Oost-Vlaamse provinciestad? De voorbije maanden waren er enkele opvallende incidenten (zie vooraf). Volgens burgemeester Tania Dejonghe (Open VLD) is de aard van de criminaliteit gewijzigd. ‘Er wordt vaker buitensporig geweld gebruikt. Dat is verontrustend, maar dat is elders niet anders’, zegt ze.

Uit criminaliteitscijfers blijkt dat vandalisme, gewelddelicten en drugsmisdrijven in Ninove de afgelopen vijftien jaar zijn toegenomen. Er worden meer drugsfeiten gepleegd dan in Vilvoorde en Geraardsbergen, steden die op vlak van grootte en ligging vergelijkbaar zijn (zie grafiek).

Uit een onderzoek naar drugsresten in het afvalwater in meer dan vijftig Europese steden, bleek dit jaar dat Ninove de op vier na grootste amfetaminegebruiker in Europa is. ‘Het is een probleem waar onze recherche de laatste jaren hard op werkt’, geeft burgemeester Dejonghe toe.

‘Geraardsbergen en Ninove zijn de voorsteden van Brussel geworden’, zegt criminoloog Brice De Ruyver. ‘Wie de hoofdstad niet meer kan betalen, wijkt uit. Maar er is weinig industrie of eigen tewerkstelling. Het sociale weefsel is zwak.’

Het aantal leefloners neemt toe (van 167 in 2000 tot 305 in 2015), net als de kinderarmoede. Al is dat ook in de rest van Oost-Vlaanderen het geval.

‘De stad is erg multicultureel geworden’, zegt pastoor Alexander Vandaele die op zondag gemakkelijk voor 350 tot 400 mensen preekt. De Afrikaanse gemeenschap is in zijn kerk goed vertegenwoordigd. ‘Maar ik vind dat de Ninovieters daar heel goed mee omgaan.’

Fakkeltocht tegen moskee

Ninove is helemaal geen hellhole’, vervolgt de pastoor. ‘Zo’n vechtpartij als vorige week kan overal gebeuren. Problemen tussen jongeren zijn er altijd geweest, tussen Belgen en tussen andere culturen. We moeten dat toch een beetje relativeren.’

Vanwaar komt dan het onveiligheidsgevoel? De burgemeester weet het wel: ‘We zitten met een oppositiepartij die ieder feit van geweld onder de aandacht brengt via sociale media. Dat schaadt ons imago enorm.’

Dejonghe heeft het over Forza Ninove, de lokale versie van Vlaams Belang die in 2012 als enige lokale lijst van de partij winst boekte, van acht naar negen zetels. Kopman en Vlaams Belang-parlementslid Guy D’Haeseleer is razend populair in de stad. Na het zinloze geweld dit najaar sprak hij zelfs van ‘schuldig verzuim’ en noemde hij Ninove ‘een speeltuin voor criminelen’.

In november organiseerde zijn partij een fakkeltocht als protest tegen de stijgende criminaliteit en de komst van een moskee. Er daagden driehonderd mensen op. ‘Hij maakt de bevolking bang’, zegt de burgemeester.

Hangjongeren

Toch is het onveiligheidsgevoel niet alleen terug te brengen op Forza Ninove. Edgard Sels (71), die maandag een wandelingetje maakt door de binnenstad, distantieert zich uitdrukkelijk van de partij. Maar in dezelfde zin vergelijkt hij Ninovemet Molenbeek.

‘Ik heb heel mijn leven in Brussel gewoond’, zegt de man, tot voor enkele jaren werkzaam op het OCMW van Ganshoren en intussen gepensioneerd. ‘Vorig jaar heb ik een huis geërfd in Ninove. Ik dacht hier rust te vinden, maar het is nog erger dan Molenbeek. Ik ben niet gerust met al die rondhangende jongeren. Onlangs heb ik een voetzoeker gehoord, denk ik.’

Enkele meisjes die Sociale en Technische Wetenschappen volgen aan het Atheneum, vertellen hoe ze ’s avonds niet alleen naar huis mogen fietsen. ‘Mijn vader heeft gezegd dat ik altijd een busje deodorant in mijn boekentas moet steken’, zegt een leerling.

De 61-jarige Marie-Thérèse geeft hen gelijk. De gepensioneerde vrouw woont vlak bij het Stadspark, maar durft er na 16 uur niet meer te komen.

Als we er maandagavond gaan kijken, ligt het park er verlaten bij. Ook in de stationsbuurt is het rustig. Al heeft de patrouillerende politie daar wellicht ook iets mee te maken. ‘Wij proberen echt wel te werken om dat onveiligheidsgevoel de kop in te drukken’, zegt de burgemeester.

Met meer blauw op straat, en met dertien bewakingscamera’s die vorig jaar werden geplaatst. Maar de vechtpartij van vorige donderdag hebben ze niet opgemerkt.

Eline Bergmans ■

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...